Opskrifter

Risotto Primavera med et tvist

IMG_9185

Har du prøvet at lave risotto? Retten, som alle har hørt om er en af de mest præcise tilberedning, der kræver ens fulde opmærksomhed i nøjagtigt 18 minutter ellers bliver det en katastrofe.

Jeg var engang ”møgpony” (ham der laver alt det hårde og trivielle) en dag på Famo51 på Frederiksberg. Det blev en åbenbaring med hensyn til at lave risotto, for den blev forberedt midt på dagen og så gjort færdig på få minutter inden den skulle serveres. Jeg havde lavet risotto tidligere med højtidelighed og der tilhørende stress, men nu kunne jeg se at det ikke var så svært og at jeg sagtens kunne lave andre ting samtidig. Så jeg har lavet en masse risotto siden; Svamperisotto, græskarrisotto o.a men jeg tror at Primavera er min favorit.

Primavera betyder forår på italiensk og det kræver altså friske grønsager og sæsonen for asparges og ærter er desværre ikke lang. Her er så en opskrift hvor jeg tilsætter fintsnittet spidskål et par minutter inden den er færdig (Tak til Charlotte). Det giver et skønt knas og også et ekstra skud til smagen.

Ca. 350 g aborotti ris

2-3 skalotteløg

evt. en stilk blegselleri

1 glas hvidvin / cremant / Noilly Prat

1,5 l hønsebouillon (Den bedste du kan få fat i)

50-75 g Parmasan/Pecorino

1 bundt asparges

200g friske ærter

¼ spidskål

smør

revet citronskal

Urter: Kan være frisk timian hvis du servere kød til risottoen eller dild hvis den er til fisk. Kunne også være basilikum eller persille. Du bestemmer 😉

RP

Før du går i gang skal du have overstået alle forberedelserne: Hak Skalotteløget, varm bouillonen op, bælg ærterne, skær aspargesene i 1-1,5 cm stykker og snit spidskålet fint. Jeg kommer enderne af aspargesene i bouillonen og lader dem koge med nogle minutter for at få den gode smag ud af dem. Og hvis du bruger timian kan den også koge med…

Hak skalotteløget fint og steg det i olivenolie til det bliver blankt.

Kom risene i gryden og steg dem godt igennem til de bliver ”gennemsigtige” i kanten.

I med et stort glas vin eller hvad du nu har stående af rester. Noilly Prat giver en mere parfumeret smag og er f.eks. god hvis du kommer fennikel i.

Når vinen er kogt ind i risene begynder du at tilsætte den varme bouillion, ca. en kop af gangen. I starten kan du godt give den to, tre kopper og så fortsætte med en af gangen. Rør jævnligt og sørg for at varmen ikke bliver for høj for så er det den kan brænde på…

Efter ca. 12-14 min kommes grønsagerne i evt. vent et par minutter med kålen. Så bliver den sprødest.

Efter ca. 4 min når risene er blevet forholdsvis bløde kommer du en god klat smør, den revne ost og et par riv citronskal i. Rør videre og når den er klar, fjern den fra varmen et par minutter så den sætter sig.

aspargs2

Jeg hedder Anders Hjerming. Bloggen er en konsekvens, af at jeg alligevel beskæftiger mig med mad, en meget stor del af min tid. Jeg laver mad, jeg spiser en del ude, jeg læser om mad, jeg fotograferer mad engang imellem og så er en del af min venskabskreds i madbranchen på den ene eller anden måde. På bloggen vil jeg skrive stort og småt om de fleste aspekter af mad. Der vil være opskrifter, restaurantbesøg, omtale af gear til madlavning, omtale af arrangementer o.s.v.

Leave a Reply

Din emailadresse vil ikke blive offentligtgjort.Krævede felter er markeret *