Opskrifter

Mine “Boller i karry”

IMG_1338

ALLE familier laver boller i karry og ALLE har en mening om hvordan den skal laves og smage. Jeg vil sige at det er blevet lidt et ”work in progress” for mig. Jeg har kørt helt plain i mange år: opbagt sovs på mel, karry, smør og mælk, lille smule bouillon. I med bollerne og: TADA! Men jeg har nu prøvet mange udgaver og, fundet ud af at denne er den jeg bedst selv kan lide.

BOLLER

500 g hakket kalv/flæsk
1 løg fint hakket
¾ dl. skummetmælk
1 æg
1 spsk. rasp
2 spsk. hvedemel
Salt og peber

Rør alle ingredienser sammen og lad den evt. stå koldt ca. 30 min. Hvis du rører kødet med lidt salt i starten får du en lidt ”sejere” fars.

Form små kødboller og kom dem i kogende vand. Når de flyder op er de gennemkogte.

(Bonus: Skal det gå lidt stærkt – og det skal det jo tit – så køb den bedste medister din lokale supermarked eller slagter har og træk kødbollerne direkte ud i det kogende vand.)

IMG_1343

KARRY

30 g smør
2-3 spsk. god karry
2-3 spsk. hvedemel
1,5 l. skummetmælk
Hønsebouillon
Kogevand fra bollerne
1 ½ dåse kokosmælk
½ spsk. rød chillipasta
¼ dl. sød chillisovs
1 spsk. hot mangochutney
2 gode faste æbler i ca. 0,5 cm tern

Smelt smørret i gryden, kom karryen i og lad det ”brænde” godt af imens du rører godt rundt. Tilsæt mel og rør videre. Giv blandingen et min eller to, så melet og smørret arbejder sig godt sammen.

Kom nu mælken i lidt af gangen og lad opbagningen tykne godt. Det er vigtigt at røre ret meget på dette tidspunkt for at få rørt mel/smør blandingen ud og den ikke klumper.

Når opbagningen er som en jævn tyk grød tilsættes den ene dåse kokosmælk og når den er arbejdet ind kommes den næste halve i. Nu kommer du 1 ½ spsk. Bouillon i og et par dl af kogevandet fra bollerne i.

Sovsen skulle nu være den rette konsistens. Hvis den er lidt for tyk tilsættes lidt kokosmælk, lidt kogevand og skulle den være for tynd så kan du komme lidt maizenajævning i.

Så er det tid til at smage til og mine anbefalinger er en rettesnor og kan justeres op og ned efter smag.

Sovsen skal helst stå og simre en 15-20 min for at få melsmagen helt væk og krydringen godt arbejdet ind.

Kom kødbollerne og æblestykkerne i ca. 5 min før du vil servere så bliver æblerne lidt bløde og bollerne gennemvarme.

Husk at starte dine ris i god tid så de kan nå at trække så de er klar samtidig med selve retten.

Tilbehør kan man jo skrue op og ned efter lyst og smag: Peanuts, rosiner, bananskiver, ristet kokosmel, friske kokosflager, hakket koriander, mangochutney og/eller hvad du nu synes bedst om.

 

Jeg hedder Anders Hjerming. Bloggen er en konsekvens, af at jeg alligevel beskæftiger mig med mad, en meget stor del af min tid. Jeg laver mad, jeg spiser en del ude, jeg læser om mad, jeg fotograferer mad engang imellem og så er en del af min venskabskreds i madbranchen på den ene eller anden måde. På bloggen vil jeg skrive stort og småt om de fleste aspekter af mad. Der vil være opskrifter, restaurantbesøg, omtale af gear til madlavning, omtale af arrangementer o.s.v.

Leave a Reply

Din emailadresse vil ikke blive offentligtgjort.Krævede felter er markeret *