Opskrifter

Høns i asparges

tartelet

Høns i asparges

– med verdens bedste asparges fra Søren Wiuff

 

Jeg elsker Høns i asparges og min mormor lavede en knaldhård udgave og lærte mig at lave den. Kylling, hønsefond, fløde og dåseasparges! Det var også den opskrift jeg engang i midtfirserne bespiste en hel HF-klasse for meget små penge. Seriøst, mener jeg lavede en portion til omkring 20 mennesker på to kyllinger, en pakke hønsebouillon og 4 dåser asparges. Og naturligvis en ordentlig gang kartofler. Og sådan har jeg lavet den hele mit liv, men sidste år fik jeg for første gang friske asparges fra Søren Wiuff og tænkte at nu ville jeg gå lidt mere ”håndværksmæssigt” til opgaven. Så denne opskrift indeholder ingen præfabrikerede ingredienser.

 

 

1 kylling – den bedste du vil/kan betale for.
1 stort bundt hvide asparges (7-800g)
¼ l. Piskefløde
¼ l. Sødmælk
2 gulerødder
½ knoldselleri
1 bundt porre
1 laurbær
2 løg
5 peberkorn
Smør
Mel
De tarteletter du foretrækker eller kartofler

Til 4 personer
asparges

Kom kyllingen i en stor gryde med de groft udskårne grønsager – brug toppene af porren og gem resten til en anden dag. Vandet skal dække kyllingen. Tilsæt laurbærblad og peberkorn og enderne af aspargesene. Pas på med at skære for meget af – Søren W siger 0,5 mm men for smagens skyld tager jeg 1,5-3 cm efter tykkelsen på aspargesene.

Lad det koge stille og roligt i 45-50 min. Tag kyllingen og og lad den køle ned.

Imens koger suppen videre og reducere til halvdelen. Skræl aspargesene og smid skrællerne i suppen og lad dem koge med 10 min. Skær aspargesene i 1,5-2 cm stykker. Si suppen og tryk grønsagerne godt så alle smagene kommer ned i den endelige suppe. Nu kommer du de udskårne asparges i suppen og blanchere i den ca. 3-4 min. Tag den op og stil den til side.

Nu skal du lave en opbagning af smør og mel, start med at tilsætte suppe og pisk godt til du har en grødagtig og jævn masse.

Nu kommer der et springende punkt: Laver du stuvningen/sovsen til kartofler eller tarteletter? Hvis det er til tarteletter bruger jeg kun piskefløde og til kartofler supplere jeg med mælk. Tilføj mere suppe til stuvningen/sovsen har den konsistens du foretrækker.

Nu plukkes kødet af kyllingen og sammen med aspargesstykkerne vendes det i stuvningen/sovsen og varmes igennem. HUSK at smage til med salt og peber.

Så er du klar til at servere og et drys persille eller kørvel – som jeg foretrækker, drysses over. Velbekomme!

 

 

Jeg hedder Anders Hjerming. Bloggen er en konsekvens, af at jeg alligevel beskæftiger mig med mad, en meget stor del af min tid. Jeg laver mad, jeg spiser en del ude, jeg læser om mad, jeg fotograferer mad engang imellem og så er en del af min venskabskreds i madbranchen på den ene eller anden måde. På bloggen vil jeg skrive stort og småt om de fleste aspekter af mad. Der vil være opskrifter, restaurantbesøg, omtale af gear til madlavning, omtale af arrangementer o.s.v.

Leave a Reply

Din emailadresse vil ikke blive offentligtgjort.Krævede felter er markeret *