Opskrifter

Fish´n´chips my way!

IMG_3451

Forleden var jeg til et bloggerevent som Fiskeribranchen aka ”2gangeomugen” aka ”Spisdanskfisk” der ville fortælle om danske fisk og opfordre til at vi alle sammen spiser flere af dem.

4

Jeg havde sendt en motiveret ansøgning om at komme med og skrev der b.la: ”Jeg vil meget gerne med til eventet for at lære mere om fisk. Hvis/når i ser min blog vil i se at fisk ikke er så fremstående i opskrifterne. Dette skyldes en vis “berøringsangst” og uvidenhed om fisk. Jeg nyder at spise fisk, når jeg er ude, men laver det sjældent selv.”

Selve aftenen var rigtig lærerig OG hyggelig. Vi fik fortalt om bæredygtighed i danskfangede fisk og at en lang række var certificerede MSC –mærkede. Og så lavede vi en masse mad ud fra Carsten Kysters enkle og gode opskrifter. Da vi gik hjemad fik vi en goodiebag med lækker fisk som var blevet fileteret under aftens ”workshop” med drengene fra Hav i Torvehallerne. Og blandt fisken var der skøn kuller som jeg så lavede mad med i går. Resten blev frosset ned og med et råd om at komme lidt vand ned i fryseposen for at undgå at fisken bliver ”frysertør” glæder jeg mig til snart at lave fisk igen.

IMG_3438

 

Ingredienser:

500g kullerfilet
150g mel
1 tsk bagepulver
1 øl
salt
peber

4 bagekartofler
1 liter raspolie

500g frosne ærter
2 fed hvidløg
mynte
æble/hvidvinseddike
olivenolie

350g cremefraich 9%
150g Heilmanns Mayonnaise
revet skal og saft af en citroen

1 bundt porre
smør

FullSizeRender

Fremgangsmåde

Start med at skære kartoflerne i fritter 5×5 mm og kog den i usaltet vand i 5-7 minutter. Dryp den af i et dørslag og læg dem på et viskestykke og dub den sidste væske af. Lad ligge og køle af.

Så kan du lave en dyppelse; en Sauce Tartare vil være god men jeg lavede en citrondressing af creme fraiche og mayonnaise som blev rørt med citronskallen, citronsaft, salt og peber. Det giver en frisk og også lidt fed dressing. Stil på køl

Tag ærterne og læg den i en skål eller gryde og hæld kogende vand over. Lad det stå 10 min og hældvandet fra. Hak nu mynte og hvidløg groft og kom det hele med salt og peber i en blender. Tilsæt olivenolie og en sjat eddike og blend til en passende konsistens. Jeg syntes godt den må være lidt grov. Smag til og stil på køl til den skal bruges.

Bland mel og bagepulver med øl og rør det sammen til en ret tyk pandekagedej. Jeg lod min dej hvile 20 min og rørte den igennem inden jeg skulle bruge den.

Når kartoflerne er kølet af skal de ”forfriteres”. Varm olien godt op og kom portioner af kartoffel i og lad dem fritere til de bliver ”anderledes hvide” udenpå ca. 2-3 minutter. Saml dem på et fad med køkkenrulle og lad dem hvile igen.

FullSizeRender-1

Jeg lavede også lidt smørstegte porre og det er bare at rense porrerne for jord og skære den i mindre stykker og stege dem i smør ved høj varme i 5 minutter for at få noget farve på dem og derefter i 15-20 min ved lav varme, så bliver de helt møre og lækre.

Nu skal det hele laves færdigt og her er det en fordel at have to gryder med olie, men hvis du kun har en vil jeg lave fisken først og lade den hvile imens jeg lavede fritterne færdige.

Kullerstykkerne på ca. 10 cm dyppes i dejen og kommes i den varme olie til de er lækre og lysebrune. Lægges til afdrypning og så kommes fritterne i olien igen i mindre portioner. Husk at drysse salt både på kartoflerne og fisken.

En kold øl  eller en frisk hvidvin vil passe rigtigt godt til. Velbekommen!

IMG_3446

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *